Dove ellende

Dove heeft maar één doel en dat is geld verdienen en aandacht krijgen voor hun merk. Dat is ze in elk geval goed gelukt. Toen ik de post over de spraakmakende campagne deelde schreef ik er bij: “Hoe verzinnen ze het…!”  Come on people! Een paar heeeeeele slimme reclame mensen die bedenken, weet je wat…. En met zijn allen hebben ze zogenaamd géén idee wat voor effect dat zou kunnen hebben. Ammehoela! Hoe dan ook, ík kreeg er een heel slecht en naar gevoel bij. Wat is dit voor fuckerige platte boodschap? Ik zie een vrouw met zo’n beetje mijn huidkleur iets uittrekken en dan transformeren in een witte vrouw. Dat geeft mij in elk geval geen impuls om naar de winkel te rennen voor een flesje badschuim. Integendeel de witte fles die ik in de badkamer had staan heb ik weggeflikkerd. 

“Niet alles is racisme”, luidt een commentaar. Natuurlijk niet, maar mijn gevoel is niet in te ruilen voor een wel of geen bedoeling van een reclamecampagne. “Op alle slakken zout leggen”, is er nog één. Really? Geloof me, als ik echt op alle “slakken” zout moet leggen die gaan over racistische, stigmatiserende beeldvorming, opmerkingen, vragen die ik dagelijks op mijn bordje krijg, dan heb ik aan 24 uur per dag nog niet genoeg. Ik ben een positief mens, ik kies mijn “battles”, op mijn manier draag ik bij aan het debat over racisme of diversiteit door met begrip en een relativerende bril op berichten te lezen of te laten voor wat het is, een (live) discussie aan te gaan. Of een boek te schrijven J

‘Wat vind jij er nou van?’ vroeg ik aan mijn Marokkaanse nichtje. Ze keek bedenkelijk, want zo is zij. Ze denkt overal goed over na.

‘Dove is juist goed bezig met diversiteit, ook vind ik het tof dat ze niet alleen dunne vrouwen gebruiken als model. ….’ Inderdaad herinner ik me die steengoede campagne van vrouwen met verschillende culturele achtergronden en een maatje meer. ‘Anyway’, vervolgt ze, ‘ik heb best sympathie voor ze en eerlijk gezegd deed die campagne mij niet zoveel…..’

Hm, ik besloot de website van Dove te bekijken. Eerlijk is eerlijk hun website stráált van diversiteit, maatschappelijk betrokken boodschappen een prachtige verzameling foto’s van nog veel mooiere vrouwen. Ik las hun visie:

“Wij vinden wij dat echte schoonheid moet staan voor zelfvertrouwen in plaats van onzekerheid. Daarom proberen we vrouwen een positiever beeld te geven van hun eigen uiterlijk, hun zelfvertrouwen te verbeteren en het beste uit zichzelf te halen.”

Een mooie boodschap. Maar dan moet je niet suggereren dat als je nou je bruine velletje verruilt voor een witte dat je dan een stuk beter af bent.

Dan koop ik misschien weer een Dove cream voor my brown body.

You may also like